lördag 14 januari 2012

Tusen sidvisningar senare; nytt år, ny termin

Julhelgen var fruktansvärt hektisk i studiehänseende, nästan varje dag investerades åtta-tio timmar i att gå igenom litteraturen, seminarieuppgifterna och institutionens försålda studiematerial (rättsfallshäften, med mera, tas betalt för). Lärande, absolut.

I retrospekt kunde tiden ha spenderats annorlunda utan att någon förlust därmed vare gjord. Med familj eller sambo, exempelvis. På vägen till tentan blev jag i snömodden prejad av vägen och tappade tid (jag cyklade, hundra spänn biljetter eller femhundra kronor kort framstod som oförnuftigt att prioritera över mat och min sambos resor till AMS under december/januari), varvid jag gick miste om tentamenstillfället. Starkt pressad av detta blev den halvpoängsbrist i min PM i familjerätt som uppstod till följd av att jag prioriterade en uppdragsgivare utanför studierna under de veckorna och den rest jag har att skriva i nästa vecka, jämte nämnda uppdragsgivares nedgörande beteenden och personlighet, till ett jäkla helvete. Självklart publicerar jag familjerätts-PM här när jag skrivit klart resten och kan kommentera vad bristen bestod i.

Jag har återhämtat mig, insett att CSN-utbetalningar är beviljat för vårterminen så jag har omtentatillfällen både i juni och augusti innan nästa prövning att redovisa min kännedom om den gångna terminens ämnen vid. Men det var en tämligen vidrig dag, där jag också bemöttes med koleriska utspel om skadeståndsskyldighet och annat från uppdragsgivarens sida när jag sökte dra tillbaka vad jag materiellt investerat i vederbörandes verksamhet. Det var i och för sig grundlösa hot, men personens vana att gå på sådan offensiv var föga upplyftande i sammanhanget (om än välkänd för mig sedan tidigare). Jag återkommer om mina erfarenheter av företaget jag var länk till som på ett ganska lömskt sätt ådrog min uppdragsgivare kostnader och förhalade projektets genomförande. Slutresultatet blev kass, för vilket jag i egenskap av oavlönad konsult givetvis fått skulden.

Håller jag sakrätten, immaterialrätten och familjerätten i minnet tills juni lär de områdena vara enklare att nå specialistkompetens inom framöver, alltid något. Den PM jag lade ned ordentligt med kraft på parallellt med sidoåtaganden fick iallafall ett hyfsat betyg, liksom det betygsatta muntliga framförandet under terminens första hälft (bådadera sjuttiofemprocentiga prestationer). Muntliga framförandets poängavdrag motiverades med att nivån på innehållet var för hög och specialiseringen på en viss del av det tilldelade ämnet, efter ett raskt avverkande av huvuddragen, inte var önskvärd på termin 3. Jag introducerade iallafall en pedagogisk figur till mina kurskamrater som påminner om Ekelöfs knäckta ägg som de förhoppningsvis inte glömmer i första taget.

Självklart är jag fruktansvärt taggad inför vårens studier i straff- och processrätt, som börjar på måndag. Det ska bli ruskigt skoj att börja processspela på lite större allvar och få förkovran i grunderna för kriminalrätten. Särskilt intressant blir det att få grotta lite i Wittgensteins inflytande på uppsalastraffrätten, såväl Asp som den hemlige Jareborg och den för mig ännu ganska okände Ulväng ska enligt uppgift ha fått inflytande därifrån med den juridisk-filosofiska modersmjölken.

Tack som fan för det ekonomiska stöd jag har fått under höstterminen och häromsistens, det var förbaskat godhjärtat av dig kända (och imponerande, på många vis) gamla internetbekanta, och du anonyma givare. Penningarna har gått till mat, kattmat och på sätt och vis till en julklapp till mig själv i form av ett pocketexemplar av Draft Common Frame of Reference: Outline Edition (miniutgåvan utan kommentarer, alltså). Min sambo och katten är också, by proxy, tacksamma.

2 kommentarer:

 1. Du borde uppdatera bloggen oftare. Snubblade in på din blogg idag och har läst en del av dina inlägg. Du skriver otroligt bra och inspirerande! Tack för grymt bra och kul läsning. Du motiverar andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Ja, jag är dagligen medveten om att jag borde skriva oftare och publicera mer av mitt studiematerial. I viss mån gör jag det, i mycket rå form, på https://cess11.miffe.org/juridik/JuridikWiki.html , men det är en högst personlig dumpningsplats. Ändamålet med den är främst att jag ska kunna läsa anteckningar med min handdator istället för att plocka upp laptopen och liknande.

   Jag har massor av artikelidéer som är i varierande grad slutförda, från kommentarer till HD:s nya påföljdspraxis i narkotikamål till ett ifrågasättande av de hemlighållna danska terrorbrottsprocessernas förenlighet med Europakonventionen.

   Radera

Creeper